Bekijk hieronder het programma van de vorige editie van CFO Day op 30 mei 2024.

Het programma van Donderdag 30 mei 2024

09:30 – 10:00 uur

Ontvangst

10:00 – 11:30 uur

Opening CFO Day 2024: Only when the tide goes out

Rens de Jong | Dagvoorzitter
Louise van Schaik | Head of Unit & Senior Research Fellow; Clingendael Instituut
Edin Mujagić | Hoofdeconoom; OHV Vermogensbeheer
Atta de Tolk | Spoken word artist
Vivienne de Leeuw | CFO; Port of Rotterdam
Hans Peter van Arkel | Finance Director; Shell
Karin van Selm | Regional Head and CEO Wholesale Europe & Africa; Rabobank
Zaal: Picke 1, 2 & 3

De talkshow-tafel van CFO Day staat weer klaar voor een dynamisch gesprek onder leiding van Rens de Jong. Onze gasten duiken in de ontwikkelingen die het economische en maatschappelijke laagtij bepalen. Oorlogen, schaarste, geo-politieke aardverschuivingen, inflatie en de gigantische uitdaging om de energietransitie voor elkaar te krijgen. Samen met Vivienne de Leeuw, Karin van Selm en Hans Peter van Arkel bespreken we de impact op ons land, onszelf en onze bedrijven. Top experts Louise van Schaik en Edin Mujagić schetsen en duiden onze kwetsbaarheden en dagen ons uit om echte keuzes te maken.

11:30 – 11:45 uur

Break

11:45 - 12:30 uur

Tidal Wave Session – Vecht niet tegen de wind, gebruik hem om vooruit te komen

Rolf Schrama | Expert Persoonlijk leiderschap
Zaal: Picke 1
Tijd: 11:45 – 12:30 uur

In rustig vaarwater lijkt alles soepel te verlopen, zonder noemenswaardige problemen. We zijn dan geneigd om niet alert te zijn op mogelijke problemen. Net zoals op zee kan een wilde storm plotseling opduiken. De kunst is dan om de storm te gebruiken om vooruit te komen en dit als een kans te zien. Het verhaal van Rolf Schrama geeft jou de zin en energie om elke storm te trotseren. Je gaat beseffen dat verandering niet slechts een bedreiging is, maar een kans en zelfs een noodzakelijkheid voor groei en succes. Bezoek deze indrukwekkende lezing en laat je inspireren door het onvergetelijke levensverhaal van Rolf Schrama.

Gefaciliteerd door: Agium

Tidal Wave Session – Hoe lossen we de Nederlandse productiviteitspuzzel op?

Ester Barendregt | Hoofdeconoom; Rabobank
Zaal: Picke 2
Tijd: 11:45 – 12:30 uur

De Nederlandse arbeidsproductiviteitsgroei is de afgelopen decennia steeds verder teruggelopen. In de jaren negentig bedroeg deze groei gemiddeld nog 1,5 procent per jaar, maar sinds 2010 is de groei teruggelopen tot een schamele 0,5 procent per jaar. En dat is lager dan de groei in landen als Denemarken, Duitsland en Zweden, terwijl zij ook al een hoger productiviteitsniveau kennen. Dit fenomeen wordt nog vreemder als we ons realiseren dat we door de technologische vooruitgang juist een hogere groei mogen verwachten. Wat is hiervan de oorzaak en wat is nodig om onze productiviteit te verbeteren? In deze Masterclass gaan we aan de hand van casussen in op de kracht van samenwerking. Hoe jaag jij de productiviteit in jouw organisatie aan?

Gefaciliteerd door: Rabobank

Tidal Wave Session – Omgaan met stress in tijden van tegenslag

Timo Hans | Expert Stress & Vitaliteit
Zaal: Picke 3
Tijd: 11:45 – 12:30 uur

Tijden van tegenslag en neergang hebben niet alleen zakelijke consequenties. We kunnen ook persoonlijk geraakt worden door onzekerheid en stress. Zeker diegenen die veel verantwoordelijkheid dragen voor het succes van de onderneming.

Hoe ga jij eigenlijk om met stressvolle situaties?

Gefaciliteerd door: FinanceFactor

12:30 – 13:30 uur

Lunch

Aangeboden door: Yokoy

13:30 - 14:15 uur

Tidal Wave Session – Outlook, impact, and vulnerability

Jonathan Skovbro Steenberg | Economist; Coface
Zaal: Picke 1
Tijd: 13:30 – 14:15 uur

2024 presents us with new and unforeseen global developments and economic risks. What does this mean for your business, your customers, and your suppliers? Understanding the trends and knowing what is coming enables you to prepare for impact and make informed decisions.

Jonathan Skovbro Steenberg – Economist at Coface – will share his 360-degree outlook on the economy based on massive data analysis and predictive modeling. His insights are extremely valuable for Dutch businesses that need to stay informed about the outlook and risks in specific countries and sectors. How will the USA and China fare and what impact will this have on the Eurozone? What is the most likely scenario for the development of interest rates and how does this impact your supply chain? Bring your curiosity and learn during this interactive masterclass.

Gefaciliteerd door: Coface

Tidal Wave Session – Sterker uit de crisis; complexe besluiten nemen onder druk

Alex van den Doel | Managing Director; Aon
Abderrahman Kaouass | Practiceleader Team Risk & Resilience; Aon
Zaal: Picke 2
Tijd: 13:30 – 14:15 uur

Onverwachte negatieve gebeurtenissen kunnen een enorme impact hebben op de continuïteit van de organisatie. De kwaliteit van de besluitvorming en snelheid van handelen maken in zo’n situatie het verschil. In deze unieke interactieve pressure cooker sessie ervaar je aan de hand van een aansprekende casus – samen met vakgenoten – wat er van een CFO wordt gevraagd tijdens een acute crisis. We dagen je uit om keuzes te maken in zeer uitdagende situaties. Laat jij finance-, risk- en crisismanagement effectief met elkaar samen werken? Na afloop zullen we de uitgangspunten en lessen formuleren om een financieel weerbare en veerkrachtige organisatie te hebben na een crisis.

Gefaciliteerd door: Aon

Tidal Wave Session – Why Panda’s like Dutch Cheese

Pim Takkenberg | General Manager; Northwave
Zaal: Picke 3
Tijd: 13:30 – 14:15 uur

Zoals er vroeger in de analoge wereld al sprake was van ‘kopiëren’ en industriële ‘spionage’, zo gaat China nu ook in de minder zichtbare onlinewereld te werk. Die schattige panda blijkt ook een minder vriendelijke kant te hebben. Pim neemt ons in zijn verhaal stap voor stap mee in de werkwijze van China als het gaat om Cyber spionage en hacking. Met als doel bewustwording te creëren zodat we stappen gaan ondernemen om onszelf te beschermen.

Gefaciliteerd door: Northwave

14:15 – 14:45 uur

Break

14:45 - 16:00 uur

Rondetafel – Sturen naar Succes – hoe we koers houden in onzekere tijden

Martijn Schaap | Leiderschapstrainer; Martijnschaap.com
Mark van Dam | Leiderschapstrainer; Martijnschaap.com
Zaal: Panorama 9
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Wat is de impact van complexe omgevingsfactoren op het succes van grote ondernemingen? Omgevingsfactoren zijn essentieel in het besluitvormingsproces en kunnen aanzienlijk bijdragen aan het succes of falen van jouw onderneming. Hoe kan je als bedrijf voorkomen dat externe omstandigheden het succes ondermijnen? Zijn onze besluitvormingsprocessen echt zo rationeel als we denken? Door te begrijpen hoe mensen beslissingen nemen, kun je als bedrijf deze complexe uitdagingen effectiever aanpakken. Martijn Schaap en Mark van Dam nemen je mee in de rol van ons brein bij zakelijke beslissingen en de impact daarvan op het succes van jouw onderneming.

Masterclass – De gevaren van superintelligentie

Otto Barten | Founder; Founder Existential Risk Observatory
Zaal: Picke 1
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Ondanks de ongelooflijke vooruitgang in AI-technologie in het afgelopen decennium, zijn de huidige AI-capaciteiten nog niets in vergelijking met wat in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn. En dat kan gevaarlijk zijn! Top wetenschappers schatten de kans dat AI de mensheid in de komende honderd jaar zal uitroeien of permanent en drastisch zal beperken zelfs op 10%. Hoe zou dat kunnen gebeuren? Tijdens deze fascinerende Masterclass, verzorgd door het Existential Risk Observatory worden de achtergronden, risico’s en scenario’s van ongelooflijk krachtige AI-systemen besproken. Dystopisch denken, of een aanzet om ons bewust te zijn van de donkere kanten van AI?

Masterclass – Een model voor een duurzame en circulaire business

Allard Pheifer | Global lead sustainability; CHG-Meridian
Zaal: Picke 3
Tijd: 14:45 – 15:15 uur

In een tijdperk waar schaarste aan hulpbronnen onze economie ernstig kan beïnvloeden, begint het concept van een circulaire economie steeds meer een noodzakelijke te worden. Het idee is eenvoudig: als bestaande activa en hulpbronnen meerdere gebruikerscycli op de markt blijven en dus intensiever worden gebruikt, is de algehele vraag naar hulpbronnen efficiënter te organiseren. Dit ontlast reeds onder druk staande toeleveringsketens.

Maar hoe komen we daar? En wat kunt u als CFO doen om bij te dragen aan een circulaire economie? Het antwoord is misschien eenvoudiger dan u denkt. Door strategisch gebruik te maken van as a service- en leasemodellen in uw bedrijf, kunt u twee vliegen in één klap slaan. Enerzijds maken deze modellen het mogelijk de stap te zetten van productbezit naar het zo veel mogelijk benutten van elke asset en tegelijkertijd biedt het interessante mogelijkheden om kapitaal vrij te maken. Zou u graag verminderde kapitaaluitgaven en verbeterd kasstroombeheer willen combineren met het minimaliseren van energieverbruik en verminderde milieueffecten van uw bedrijf? In deze Masterclass duiken we diep in de essentie van de circulaire economie en bespreken we de specifieke rol van assetmanagement, data en financiën om een combinatie van duurzaamheid en lagere kosten te faciliteren.

Gefaciliteerd door: CHG-Meridian

Rondetafel – De beste stuurlui staan aan wal

Dirk Neelis | CFO; Enza Zaden
Robbert van Adrichem | Oprichter en Directeur; Agium
Zaal: Panorama 1
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

De beste stuurlui staan aan wal, een bekend gezegde dat degenen beschrijft die achteraf precies weten hoe ze een situatie anders hadden moeten aanpakken. Maar in de hitte van het moment is de realiteit vaak complexer. Wat gebeurt er werkelijk wanneer je als CFO geconfronteerd wordt met existentiële keuzes die het lot van het bedrijf kunnen bepalen? Sluit je aan bij CFO Dirk Neelis (CFO Enza Zaden) en ontdek hoe hij omging met de dilemma’s die hij tegenkwam. Deze sessie biedt een diepgaande inkijk in leiderschap, besluitvorming en standvastigheid onder druk.

Gefaciliteerd door: Agium

Workshop – How robust is your value chain?

Zaal: Panorama 2
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

When the tide is out CFOs are forced to rewrite their playbook when it comes to supply chain risk management. In this workshop we discuss current trends and use them to identify supply chain weaknesses in specific sectors. What can we do to predict and prevent supply chain failures? And what are the market growth opportunities through strengthening our supply chain? Philippe Cebrian will share real world experiences to the art and science of managing significant supply chain risks, and translate the global developments into actionable insights for our businesses.

Gefaciliteerd door: Coface

Rondetafel – De lasten en de lusten van het nieuwe pensioenstelsel

Greet Schaart | Director; Aon
Vincent Wanders | Moderator
Marcel van Gend | Consultant; Aon
Zaal: Panorama 3
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Veel CFO’s zijn zich aan het voorbereiden op de introductie van het nieuwe pensioenstelsel. De ingrijpende veranderingen gaan er nu écht gaan komen. Nu de deadlines in zicht komen wordt er steeds meer aandacht gegeven aan de gevolgen voor de medewerkers, de details van de nieuwe regeling en de aanpak voor implementatie en communicatie. Ook lijken compensaties eerder regel dan uitzondering. Maar wat betekent het nieuwe stelsel eigenlijk voor het totaal van de loonkosten? Met welke extra lasten moet de CFO rekening houden als gevolg van pensioenreparaties? In deze besloten roundtable praten we elkaar bij over het pensioendossier en krijgen we uitleg over de mogelijke financiële implicaties van het nieuwe stelsel.

Gefaciliteerd door Aon

Rondetafel – Weerbaarheid en leiderschap in het laagtij

Jouri Schoemaker | Oprichter; Pieter Pot
Albert Allmers | Initiatiefnemer & directeur; FinanceFactor
Melle Eijckelhoff | Moderator
Zaal: Panorama 4
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Tijdens deze besloten rondetafel gaan we met elkaar in gesprek over uitdagende persoonlijke en zakelijke uitdagingen. Hoe vinden wij onze weg als leiders in het laagtij?

Gefaciliteerd door: FinanceFactor

Round table – Are you missing a new competitive advantage?

Daniel Vetti | Director Intuitive Operations and Automation; Cognizant
Leon Gelderblom | Director Data & AI; Microsoft
Anna-Bo Bouwens | Moderator
Zaal: Panorama 5
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Your industry is continuously evolving – striving to improve efficiency while reducing cost and improving products and services. All this is set against a backdrop of growing customer expectations, rapid market fluctuations, and the rising need to comply with sustainable goals and practices. Many of us are aware that technology offers promising solutions to these challenges. But where do we start and what can you do today to benefit from technologies like generative AI?

In this roundtable we challenge each other to find ways to use technology as a competitive advantage. Which opportunities have we not tapped into yet? What can we learn from the early adaptors? We share great examples and best practices of how you can gain more and better insights, improve efficiency and productivity, and drive down costs in your supply chain. We will also discuss ways to prioritize digital projects and how to manage the implementation successfully.

Gefaciliteerd door: Cognizant

Rondetafel – Wanneer het tij keert… hoe sterk is jouw waardeketen?

Daphné Debaenst | Moderator
Rik de Vries | Recentes
Zaal: Panorama 6
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Dat geldt zeker voor organisaties in de retail en detailhandel. De continuïteit, kwaliteit en snelheid waarmee onze business kan opereren is mede afhankelijk van de wijze waarop we de processen op orde hebben. Hoe goed hebben we onze processen op orde in onze Value chain? Het is daarom – juist in tijden van onzekerheid – een must om de waardeketen en de positie die we daarin hebben zorgvuldig te analyseren. Welke kwetsbaarheden en afhankelijkheden zijn er? Is er sprake van inefficiënties of overbodige kosten die mogelijk onze winstgevendheid aantasten? Hoe organiseren we unieke waarde door samenwerking?

In deze exclusieve roundtable – gericht op CFO’s uit de retailsector – bespreken we strategieën om risico’s in de waardeketen te beheersen, bestand te zijn tegen onverwachte gebeurtenissen. We delen onze knowhow en ervaringen en leren van voorbeelden en best-practices. Daarbij gaan we ook in op de rol van data om grip te krijgen op complexe procurement processen.

Gefaciliteerd door Recentes.

Rondetafel – Automatiseer of Stagneer: De Noodzaak van de CFO voor Financiële Transformatie

Martijn ten Kate | Director; Billtrust
Ruben Munsterman | Moderator
Fabrice Polak | Senior Executive; Billtrust
Zaal: Panorama 7
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Voor CFO’s zijn de uitdagingen talrijk: van het navigeren door digitale transformatie tot het beheren van risico’s en stimuleren van groei. De implementatie van technologie is cruciaal. Het automatiseren van de volledige order-to-cash cyclus leidt tot verminderde administratieve kosten, verbeterde nauwkeurigheid, snellere betalingscycli en verhoogde transparantie. CFO’s spelen een sleutelrol in deze transformatie door te zorgen voor compliance, het kiezen van de juiste oplossingen, integratie met bestaande systemen en het waarborgen van gegevensbeveiliging. Tijdens deze rondetafel delen we ervaringen, strategieën en best practices om de uitdagingen van vandaag om te zetten in de kansen van morgen en innovatie binnen finance te stimuleren.

Gefaciliteerd door: Billtrust

Rondetafel – Staying ahead of the curve: surfing the low and high tides with technology

René de Monchy | Moderator
Robin Vogelaar | Value Management & Customer Strategy; Workday
Alie van Davelaar | Director; Deloitte
Zaal: Panorama 8
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Especially when the tide is out, every CFO feels the responsibility to help the business decide on the best way forward. After all, the essence of being a CFO is to course-correct and to stay ahead of the competition before the business gets too far off track. To find the best courses of action, the team of the CFO needs to create insight, build scenarios, and analyze coherent financial and non-financial data. It is very likely that you have already developed the capabilities to do so.

However, are you already using all the power of your data and the technology out there to help you model, report and analyze at any scale and speed? Because what if you could seize new opportunities and mitigate risks by using AI and Machine Learning at the core of your finance processes?

In this round table we’ll share our dreams and ambitions, experiences, and questions on reaching the next stage in FP&A automation. We will discuss down to earth cases and deep dive in some of the latest possibilities to stay ahead of the curve.

Gefaciliteerd door Workday Adaptive Planning

Workshop – Cyberincidenten en NIS2-compliance: Ben jij voorbereid op het (on)verwachte?

Pascal Renckens | Manager Resilience; Northwave
Zaal: Van Berckel
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Wil jij jouw Cyberveerkracht als CFO naar een hoger niveau te tillen? Tijdens deze dynamische Workshop krijg je naast een verhelderende uitleg over reële cyberdreigingen, een aantal handvatten aangereikt ten behoeve van het voorbereiden op een cybercrisis. Op basis van de NIS2-richtlijnen bespreken we de rol en aansprakelijkheid van de CFO bij Cyberincidenten en vertalen deze naar concrete acties en strategieën voor jouw organisatie. Na de Workshop weet je hoe je als CFO snel en effectief kunt reageren op incidenten, zowel intern als extern, en krijg je inzicht in je eigen paraatheid als leidinggevende in crisistijd. Zo help je jouw organisatie, en Europa veiliger te maken!

Gefaciliteerd door: Northwave

15:30 - 16:15 uur

Masterclass – What you can learn from China: Leadership in times of change

Pascal Coppens | China-expert
Zaal: Picke 2
Tijd: 15:30 – 16:15 uur

Step into the dynamic world of Chinese business and team culture with Pascal Coppens as your guide. In his captivating keynote presentation, Pascal delves deep into the intricacies of how China deals with uncertain and turbulent times. Discover the secrets of Chinese success, from their team mindset and agility to their unwavering resilience and lightning-fast speed. Through compelling case studies and insights, Pascal invites you to break free from conventional thinking and embrace innovation like never before.

Topics covered include customer experience (CX), the unique relationship culture of China, the powerful “wolf pack” mindset, the intersection of trust and technology/data, the strength of networks and government connections, and the rising influence of Millennials/Gen Z.

Masterclass – Het de-carboniseren van de industrie

Herald Top | Head Client Coverage NL & Energy Transition, Europe and Africa; Rabobank
Stef van Hout | Strategy & transformation director; Nobian
Zaal: Picke 3
Tijd: 15:30 – 16:15 uur

Hoe één van de grote industriële spelers in Nederland intensief samenwerkt met de overheid om verduurzaming te versnellen.

Doordat de energiekosten voor de industriële productie in Nederland hoger liggen dan in andere landen, komt de concurrentiepositie van de energie-intensieve industrie in Nederland enorm onder druk te staan. Als er niets gebeurt, is de kans groot dat er industrieën verdwijnen. Alle reden om tempo te maken met de energietransitie! Gelukkig laten ambitieuze bedrijven zien dat er veel mogelijk is en dat samenwerking loont.

Zo is zout- en chemiebedrijf Nobian in 2022 een intensieve samenwerking aangegaan met het Rijk en Provincies om haar verduurzamingsplannen met 10 jaar te versnellen en daarmee al in 2030 CO2-neutraal te zijn. Hoe hebben ze dit aangepakt, wat levert het op en op welke wijze wordt een dergelijk complex project ondersteund vanuit de overheid?

Stef van Hout (Director Strategy & Transformation bij Nobian) zal inzicht verschaffen in Nobian’s verduurzamingsplannen en de ambitie om deze met 10 jaar te versnellen. Een panel van experts bespreekt onder leiding van Herald Top (Head Client Coverage NL & Energy Transition bij Rabobank) de strategieën en uitdagingen bij het managen van transitieprojecten in samenwerking met de overheid. Stef deelt zijn ervaringen bij Nobian en laat ons zien hoe ambities omgezet worden in succes.

Gefaciliteerd door: Rabobank

16:00 – 16:30 uur

Break

16:30 – 17:00 uur

Plenaire afsluiting: History rhymes but geography endures

Arend Jan Boekestijn | Expert geopolitiek en strategie

How can you understand economic trends if you don’t have a grasp of geopolitics?

Op basis van deze vraag neemt commentator, opiniemaker en columnist Arend Jan Boekestijn ons mee in de wereld van internationale vraagstukken. Hoe wordt onze toekomst beïnvloed door het geo-politieke krachtenveld? En hoe blijven we daarin overeind?

17:00 – 19:00 uur

Netwerkborrel

Zaal: Royal Lounge & Keizerzaal

Laat de dag op een sfeervolle manier uitklinken in een informele setting, waar je volop kunt napraten en netwerken tijdens de borrel.

Aangeboden door: Yokoy