Het programma van CFO Day is volop in ontwikkeling. Meld je aan voor CFO Day 2024 om op de hoogte te blijven.

Wanneer: Donderdag 30 mei 2024
Waar: Grand Hotel Huis ter Duin
Tijd: 09.30 – 19.00 uur

Het programma van Donderdag 30 mei 2024

09:30 – 10:15 uur

Ontvangst

10:15 – 11:30 uur

Plenaire opening: Only when the tide goes out

Rens de Jong | Dagvoorzitter
Louise van Schaik | Head of Unit & Senior Research Fellow; Clingendael Instituut
Edin Mujagić | Hoofdeconoom; OHV Vermogensbeheer
Atta de Tolk | Spoken word artist
Vivienne de Leeuw | CFO; Port of Rotterdam
Hans Peter van Arkel | Finance Director; Shell
Karin van Selm | Regional Head and CEO Wholesale Europe & Africa; Rabobank
Zaal: Picke 1, 2 & 3

De talkshow-tafel van CFO Day staat weer klaar voor een dynamisch gesprek onder leiding van Rens de Jong. Onze gasten duiken in de ontwikkelingen die het economische en maatschappelijke laagtij bepalen. Oorlogen, schaarste, geo-politieke aardverschuivingen, inflatie en de gigantische uitdaging om de energietransitie voor elkaar te krijgen. Samen met Vivienne de Leeuw, Karin van Selm en Hans Peter van Arkel bespreken we de impact op ons land, onszelf en onze bedrijven. Top experts Louise van Schaik en Edin Mujagic schetsen en duiden onze kwetsbaarheden en dagen ons uit om echte keuzes te maken.

11:30 – 11:45 uur

Break

11:45 - 12:30 uur

Masterclass – Vecht niet tegen de wind, gebruik hem om vooruit te komen

Rolf Schrama | Expert Persoonlijk leiderschap
Zaal: Picke 1
Tijd: 11:45 – 12:30 uur

“Vecht niet tegen de wind, gebruik hem om vooruit te komen”

In rustig vaarwater lijkt alles soepel te verlopen, zonder noemenswaardige problemen. We zijn dan geneigd om niet alert te zijn op mogelijke problemen. Net zoals op zee kan een wilde storm plotseling opduiken. De kunst is dan om de storm te gebruiken om vooruit te komen en dit als een kans te zien. Het verhaal van Rolf Schrama geeft jou de zin en energie om elke storm te trotseren. Je gaat beseffen dat verandering niet slechts een bedreiging is, maar een kans en zelfs een noodzakelijkheid voor groei en succes. Bezoek deze indrukwekkende lezing en laat je inspireren door het onvergetelijke levensverhaal van Rolf Schrama.

Aangeboden door: Agium

Masterclass – Hoe lossen we de Nederlandse productiviteitspuzzel op?

Ester Barendregt | Hoofdeconoom; Rabobank
Zaal: Picke 2
Tijd: 11:45 – 12:30 uur

De Nederlandse arbeidsproductiviteitsgroei is de afgelopen decennia steeds verder teruggelopen. In de jaren negentig bedroeg deze groei gemiddeld nog 1,5 procent per jaar, maar sinds 2010 is de groei teruggelopen tot een schamele 0,5 procent per jaar. En dat is veel lager dan de groei en het productiviteitsniveau in veel andere OESO-landen. Dit fenomeen wordt nog vreemder als we ons realiseren dat de door de technologische vooruitgang juist een hogere groei mogen verwachten. Wat is hiervan de oorzaak en wat is nodig om onze productiviteit te verbeteren? In deze Masterclass gaan we aan de hand van casussen in op de kracht van samenwerking en verassende mogelijkheden om de productiviteit ook in uw organisatie aan te jagen.

Aangeboden door Rabobank.

Masterclass – Omgaan met stress in tijden van tegenslag

Timo Hans | Expert Stress & Vitaliteit
Zaal: Picke 3
Tijd: 11:45 – 12:30 uur

Tijden van tegenslag en neergang hebben niet alleen zakelijke consequenties. We kunnen ook persoonlijk geraakt worden door onzekerheid en stress. Zeker degene die veel verantwoordelijkheid dragen voor het succes van de onderneming. Hoe ga jij eigenlijk om met stressvolle situaties? Trainer en auteur Timo Hans heeft het denken over stress op z’n kop gezet. Hij leert ons in zijn Masterclass hoe je ondanks de onvermijdelijke stress in je leven toch gezond kunt blijven. Zijn methode ontwikkelt zich als een inktvlek, want iedereen die de methode omarmt, merkt dat het werkt. Een ding is zeker, met alleen rustig aan doen, los je niets op!

Maak kennis met zijn revolutionaire methode die voor jou en je team het verschil kan maken.

Aangeboden door FinanceFactor.

12:30 – 13:30 uur

Lunch

Aangeboden door: Yokoy

13:30 - 14:15 uur

Masterclass – Outlook, impact, and vulnerability

Jonathan Skovbro Steenberg | Economist; Coface
Zaal: Picke 1
Tijd: 13:30 – 14:15 uur

2024 presented us with new and unforeseen global developments and economic risks. What does this mean for your business, your customers, and your suppliers? Understanding the trends and knowing what is coming enables you to prepare for impact and make informed decisions.

Jonathan Skovbro Steenberg – Economist at Coface – will share his 360-degree outlook on the economy based on massive data analysis and predictive modeling. His insights are extremely valuable for Dutch businesses that need to stay informed about the outlook and risks in specific countries and sectors. How will the USA and China fare and what impact will this have on the Eurozone? What is the most likely scenario for the development of interest rates and how does this impact your supply chain? Bring your curiosity and learn during this interactive masterclass.

Aangeboden door Coface.

Workshop – Sterker uit de crisis; complexe besluiten nemen onder druk

Alex van den Doel | Managing Director; Aon
Abderrahman Kaouass | Practiceleader Team Risk & Resilience; Aon
Zaal: Picke 2
Tijd: 13:30 – 14:15 uur

Onverwachte negatieve gebeurtenissen kunnen een enorme impact hebben op de continuïteit van de organisatie. De kwaliteit van de besluitvorming en snelheid van handelen maken in zo’n situatie het verschil. In deze unieke interactieve pressure cooker sessie ervaar je aan de hand van een aansprekende casus – samen met vakgenoten – wat er van een CFO wordt gevraagd tijdens een acute crisis. We dagen je uit om keuzes te maken in zeer uitdagende situaties. Laat jij finance-, risk- en crisismanagement effectief met elkaar samen werken? Na afloop zullen we de uitgangspunten en lessen formuleren om een financieel weerbare en veerkrachtige organisatie te hebben na een crisis.

Aangeboden door Aon.

Masterclass – Why Panda’s like Dutch Cheese

Pim Takkenberg | General Manager; Northwave
Zaal: Picke 3
Tijd: 13:30 – 14:15 uur

Zoals er vroeger in de analoge wereld al sprake was van ‘kopiëren’ en industriële ‘spionage’ zo gaat China nu ook in de minder zichtbare onlinewereld te werk. Die schattige panda blijkt ook een minder vriendelijke kant te hebben. Pim neemt ons in zijn verhaal stap voor stap mee in de werkwijze van China als het gaat om Cyber spionage en hacking. Met als doel bewustwording te creëren zodat we stappen gaan ondernemen onszelf te beschermen.

Aangeboden door Northwave.

14:15 – 14:45 uur

Break

14:45 - 16:00 uur

Rondetafel – Staying ahead of the curve: surfing the low and high tides with technology

Robin Vogelaar | Value Management & Customer Strategy; Workday
Marc-Olivier Couderchet | Channel Director; Workday
Alie van Davelaar | Director; Deloitte
Zaal: Panorama 8
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Vooral wanneer het tij laag staat, voelt elke CFO de verantwoordelijkheid om het bedrijf te helpen beslissen over de beste koers vooruit. Immers, de essentie van het zijn van een CFO is om bij te sturen voordat het bedrijf te ver van koers raakt. Om de beste actieplannen te vinden, moet het team van de CFO inzichten creëren, scenario’s opstellen en coherente financiële en niet-financiële gegevens analyseren. Het is zeer waarschijnlijk dat je de vaardigheden om dit te doen al hebt ontwikkeld.

Maar maak je al gebruik van alle beschikbare technologie om te helpen modelleren, rapporteren en analyseren? Op elke schaal en snelheid? Wat als je nieuwe kansen zou kunnen grijpen en risico’s zou kunnen verminderen door AI en machine learning te gebruiken als kern van je financiële processen?

In deze rondetafel zullen we onze dromen en ambities, ervaringen en vragen delen over het bereiken van de volgende fase in FP&A-automatisering. We zullen concrete gevallen bespreken en diep ingaan op enkele van de nieuwste mogelijkheden.

Gefaciliteerd door Workday Adaptive Planning.

Masterclass – Een model voor een duurzame en circulaire business

Allard Pheifer | Global lead sustainability; CHG-Meridian
Zaal: Picke 3
Tijd: 14:45 – 15:15 uur

In een tijdperk waar schaarste aan hulpbronnen onze economie ernstig kan beïnvloeden, begint het concept van een circulaire economie steeds meer een noodzakelijke te worden. Het idee is eenvoudig: als bestaande activa en hulpbronnen meerdere gebruikerscycli op de markt blijven en dus intensiever worden gebruikt, is de algehele vraag naar hulpbronnen efficiënter te organiseren. Dit ontlast reeds onder druk staande toeleveringsketens.

Maar hoe komen we daar? En wat kunt u als CFO doen om bij te dragen aan een circulaire economie? Het antwoord is misschien eenvoudiger dan u denkt. Door strategisch gebruik te maken van as a service- en leasemodellen in uw bedrijf, kunt u twee vliegen in één klap slaan. Enerzijds maken deze modellen het mogelijk de stap te zetten van productbezit naar het zo veel mogelijk benutten van elke asset en tegelijkertijd biedt het interessante mogelijkheden om kapitaal vrij te maken. Zou u graag verminderde kapitaaluitgaven en verbeterd kasstroombeheer willen combineren met het minimaliseren van energieverbruik en verminderde milieueffecten van uw bedrijf? In deze Masterclass duiken we diep in de essentie van de circulaire economie en bespreken we de specifieke rol van assetmanagement, data en financiën om een combinatie van duurzaamheid en lagere kosten te faciliteren.

Aangeboden door: CHG-Meridian.

Rondetafel – De beste stuurlui staan aan wal

Dirk Neelis | CFO; Enza Zaden
Zaal: Panorama 1
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

De beste stuurlui staan aan wal, een bekend gezegde dat degenen beschrijft die achteraf precies weten hoe ze een situatie anders hadden moeten aanpakken. Maar in de hitte van het moment is de realiteit vaak complexer. Wat gebeurt er werkelijk wanneer je als CFO geconfronteerd wordt met existentiële keuzes die het lot van het bedrijf kunnen bepalen? Sluit je aan bij CFO Dirk Neelis (CFO Enza Zaden) en ontdek hoe hij omging met de dilemma’s die hij tegenkwam. Deze sessie biedt een diepgaande inkijk in leiderschap, besluitvorming en standvastigheid onder druk.

Gefaciliteerd door Agium.

Workshop – Cyberincidenten en NIS2-compliance: Bent u voorbereid op het (on)verwachte?

Pascal Renckens | Manager Resilience; Northwave
Zaal: Van Berckel
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Wil jij jouw Cyberveerkracht als CFO naar een hoger niveau te tillen? Tijdens deze dynamische Workshop krijg je naast een verhelderende uitleg over reële cyberdreigingen, een aantal handvatten aangereikt ten behoeve van het voorbereiden op een cybercrisis. Op basis van de NIS2-richtlijnen bespreken we de rol en aansprakelijkheid van de CFO bij Cyber incidenten en vertalen deze naar concrete acties en strategieën voor jouw organisatie. Na de Masterclass weet je hoe je als CFO snel en effectief kunt reageren op incidenten, zowel intern als extern, en krijg je inzicht in je eigen paraatheid als leidinggevende in crisistijd. Zo help je jouw organisatie, en Europa veiliger te maken, terwijl je voldoet aan de geldende richtlijnen.

Gefaciliteerd door Northwave.

Masterclass – De gevaren van superintelligentie

Otto Barten | Founder; Founder Existential Risk Observatory
Zaal: Picke 1
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Ondanks de ongelooflijke vooruitgang in AI-technologie in het afgelopen decennium, zijn de huidige AI-capaciteiten nog niets in vergelijking met wat in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn. En dat kan gevaarlijk zijn! Top wetenschappers schatten de kans dat AI de mensheid in de komende honderd jaar zal uitroeien of permanent en drastisch zal beperken zelfs op 10%. Hoe zou dat kunnen gebeuren? Tijdens deze fascinerende Masterclass, verzorgd door het Existential Risk Observatory worden de achtergronden, risico’s en scenario’s van ongelooflijk krachtige AI-systemen besproken. Dystopisch denken, of een aanzet om ons bewust te zijn van de donkere kanten van AI?

Rondetafel – De lasten en de lusten van het nieuwe pensioenstelsel

Greet Schaart | Director; Aon
Vincent Wanders | Moderator
Marcel van Gend | Consultant; Aon
Zaal: Panorama 3
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Veel CFOs zijn zich aan het voorbereiden op de introductie van het nieuwe pensioenstelsel. De ingrijpende veranderingen gaan er nu écht gaan komen. Nu de deadlines in zicht komen wordt er steeds meer aandacht gegeven aan de gevolgen voor de medewerkers, de details van de nieuwe regeling en de aanpak voor implementatie en communicatie. Ook lijken compensaties eerder regel dan uitzondering. Maar wat betekent het nieuwe stelsel eigenlijk voor het totaal van de loonkosten? Met welke extra lasten moet de CFO rekening houden als gevolg van pensioenreparaties? In deze besloten roundtable praten we elkaar bij over het pensioendossier en krijgen we uitleg over de mogelijke financiële implicaties van het nieuwe stelsel.

Gefaciliteerd door Aon.

Rondetafel – Automatiseer of Stagneer: De Noodzaak van de CFO voor Financiële Transformatie

Fabrice Polak | Senior Executive; Billtrust
Zaal: Panorama 7
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Voor CFO’s van vandaag zijn de uitdagingen talrijk: van het navigeren door digitale transformatie tot het beheren van risico’s en het stimuleren van groei. Met een scherp oog voor compliance en strategische besluitvorming, zijn ze de stille motor achter financiële innovatie en duurzame groei. De Europese Unie zet zich in om met behulp van technologie wereldwijde handelsprocessen te stroomlijnen en te vereenvoudigen. Een belangrijke ontwikkeling op dit gebied is de implementatie van een reeks vergaande e-factureringsrichtlijnen. Naast voordelen op het gebied van efficiëntie en samenwerking wil de EU met de e-facturatie richtlijnen bereiken dat de zogenaamde btw-gap beperkt blijft. Zo zal vanaf 2028 de digitale rapportage voor e-facturering verplicht zijn voor alle grensoverschrijdende transacties.
E-facturering biedt natuurlijk tal van voordelen voor bedrijven, waaronder verminderde administratieve kosten, verbeterde nauwkeurigheid, snellere betalingscycli en verbeterde transparantie. Maar het implementeren ervan is net als elke digitale transformatie een uitdagende klus.

Voldoen aan de regels, de juiste oplossingen kiezen die voldoen aan de Europese standaard, de integratie met bestaande systemen, processen aanpassen en gegevensbeveiliging zijn maar een aantal van de zaken die door het team van de CFO geregeld moeten worden. Is jouw financiële organisatie al volledig klaar voor e-facturatie? In deze rondetafel gaan we met elkaar opzoek naar de juiste aanpak, delen we onze ervaringen met digitale verbeterprojecten en leren we over de ins- en outs- van e-facturatie. Ook gaan we op zoek naar de strategische voordelen die een volledig geautomatiseerd order-to-cash proces ons kan brengen. Ook beantwoorden we de vraag hoe e-facturatie de opmaat kan zijn voor innovatie in finance.

Gefaciliteerd door Billtrust.

Rondetafel – Are you missing a new competitive advantage?

Hans Hesselgren | Head of Continental Europe IOA; Cognizant
Zaal: Panorama 5
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Your industry is continuously evolving—striving to improve efficiency while reducing cost and improving products and services. All this is set against a backdrop of growing customer expectations, rapid market fluctuations, and the rising need to comply with sustainable goals and practices. Many of us are aware that technology offers promising solutions to these challenges. But where do we start and what can you do today to benefit from technologies like generative AI?

In this roundtable we challenge each other to find ways to use technology as a competitive advantage. Which opportunities have we not tapped into yet? What can we learn from the early adaptors? We share great examples and best practices of how you can gain more and better insights, improve efficiency and productivity, and drive down costs in your supply chain. We will also discuss ways to prioritize digital projects and how to manage the implementation successfully.

Gefaciliteerd door Cognizant.

Rondetafel – Wanneer het tij keert… hoe sterk is jouw waardeketen?

Rik de Vries | Recentes
Zaal: Panorama 6
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Dat geldt zeker voor organisaties in de retail en detailhandel. De continuïteit, kwaliteit en snelheid waarmee onze business kan opereren is mede afhankelijk van de wijze waarop we de processen op orde hebben. Hoe goed hebben we onze processen op orde in onze Value chain? Het is daarom – juist in tijden van onzekerheid – een must om de waardeketen en de positie die we daarin hebben zorgvuldig te analyseren. Welke kwetsbaarheden en afhankelijkheden zijn er? Is er sprake van inefficiënties of overbodige kosten die mogelijk onze winstgevendheid aantasten? Hoe organiseren we unieke waarde door samenwerking?

In deze exclusieve roundtable – gericht op CFO’s uit de retailsector – bespreken we strategieën om risico’s in de waardeketen te beheersen, bestand te zijn tegen onverwachte gebeurtenissen. We delen onze knowhow en ervaringen en leren van voorbeelden en best-practices. Daarbij gaan we ook in op de rol van data om grip te krijgen op complexe procurement processen.

Gefaciliteerd door Recentes.

16:00 – 16:30 uur

Break

16:30 – 17:00 uur

Plenaire afsluiting: History rhymes but geography endures

Arend Jan Boekestijn | Expert geopolitiek en strategie

History rhymes but geography endures. “How can you understand economic trends if you don’t have a grasp of geopolitics?”

Op basis van deze vraag neemt commentator, opiniemaker en columnist Arend Jan Boekestijn ons mee in de wereld van internationale vraagstukken. Hoe wordt onze toekomst beïnvloed door het geo-politieke krachtenveld? En hoe blijven we daarin overeind?

17:00 – 19:00 uur

Netwerkborrel

Zaal: Royal Lounge & Keizerzaal

Laat de dag op een sfeervolle manier uitklinken in een informele setting, waar je volop kunt napraten en netwerken tijdens de borrel.

Aangeboden door: Yokoy