Communiceren vanuit uw element

We hebben allemaal de elementen vuur, water, lucht en aarde in ons. De meesten van ons hebben één of twee voorkeurselementen. Dat zijn die elementen van waaruit u de wereld instapt en met uw omgeving communiceert. Ook laten ze zien hoe anderen op u reageren. Het streven is om regelmatig in de ‘evenwichtszone’ te zitten, waar het denken, voelen, gewaarworden en de wilskracht in balans is. Van daaruit kun je op een ander of een situatie reageren vanuit rust en overzicht. Maar hoe kom je in die evenwichtszone? Ellen laat je zien wat uw voorkeurselement is en hoe u vanuit de evenwichtszone moeiteloos kunt communiceren.

Regeren met de onzichtbare hand is… vooruitzien!

De rol van de CFO wordt steeds veelzijdiger. Hoe kun je technologie inzetten om groei te bewerkstelligen? Welke professionaliseringslagen kun je in een vroeg stadium maken, zodat je als bedrijf onbezord en snel kan groeien? Hoe creëer jij als CFO meerwaarde voor je bedrijf? Stap uit je comfortzone en hoor van de CFO van Lightyear hoe zij in vijf jaar zijn uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met 400 werknemers.

De onzichtbare hand en onze onbewuste beslissingen

Dick Swaab is een Nederlandse arts en neurobioloog die bekendheid geniet als hersenonderzoeker. Hij is emeritus hoogleraar in de neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en was tot 2005 directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In zijn bestsellers ‘Wij zijn ons brein’ en ‘Ons Creatieve Brein’ neemt hij ons mee in de vraag: zijn onze hersenen de onzichtbare hand die ons handelen bepalen?

ESG data is meer dan rapportage alleen

Als u aan ESG denkt, denkt u waarschijnlijk meteen aan rapportage en regelgeving. Maar ESG-rapportage kan zoveel meer zijn. Hoor hoe ESG-rapporten en de processen die u instelt om ze te voltooien meer voor uw bedrijf kunnen betekenen dan enkel het voldoen aan regelgeving.

Onzichtbare transformaties in de zorg

Professor Shafi Ahmed is een gelauwerd chirurg, docent, ondernemer en TEDx spreker, verbonden aan o.a. de Harvard Medical School. Daar geeft hij les in geneeskunde, innovatie en de digitale transformatie. Hij is mede-oprichter van Medical Realities, een XR bedrijf, maar ook van de Metaversity – een online universiteit met een internationaal trainingsprogramma in meer dan 20 landen en conflictzones. Met zijn werk maakt hij onzichtbare ontwikkelingen in de zorg zichtbaar.

Adam Smiths Invisible Hand, het DCF-model, MVO en de CFO

In deze sessie plaatst Arjan Leenen, CTO (en oud-CFO) een voetnoot bij Adam Smiths theorie over The Invisible Hand. Dat doet hij aan de hand van het DCF-model (Discounted Cash Flow) en vanuit de vraag: wat levert het op aan maatschappelijke impact als je Adam Smiths magische zelfregulering van de Onzichtbare Hand combineert met de verschillende componenten van de DCF-formule, te weten: geldstromen, risico en tijd?

Fantoomgroei – welke kracht drijft ons iedere keer weer naar groei?

Nog nooit in de geschiedenis waren we zo rijk en welvarend als nu. Zelfs de wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft het groei-feestje nauwelijks kunnen bederven. De werkloosheid is historisch laag. En toch gaat het niet onverdeeld goed met ons land. Ondanks de krappe arbeidsmarkt zien veel werkenden de groei amper terug in hun portemonnee. Bovendien dreigt de wijze waarop wij onze economie laten groeien het klimaat op aarde onherstelbare schade toe te brengen. Waarom accepteren we dat? Deze vragen liggen ten grondslag aan het boek – en de lezing – van Sander Heijne.

Paradox van de Onzichtbare Hand

Iedereen kent het concept van de Onzichtbare Hand: hoe de collectieve welvaart wordt gediend door het individueel nastreven van eigenbelang. Laissez-faire als startpunt voor brede welvaart. Het originele concept wordt echter door velen verkeerd toegepast. Adam Smith betoogde niet helemaal wat veelal aan hem wordt toegeschreven en juist Smiths originele verhaal is belangrijker dan ooit, nu we staan voor de grote uitdagingen van de 21ste eeuw: ongelijkheid, klimaatcrisis, Russisch imperialisme en Chinees mercantilisme. Stap samen met Jan Lambregts in de wereld van de 18de-eeuwse Schotse filosoof, verken de paradox en zie Smiths echte relevantie voor onze tijd.

De onzichtbare hand wordt zichtbaar: de Roaring Twenties 2.0?

De onzichtbare hand waar Adam Smith over schreef in 1776, was lange tijd dé drijvende kracht achter economische ontwikkelingen. Maar bijna 200 jaar na dato, in de zomer van 1971, werd een besluit genomen dat de ‘onzichtbare’ hand van Smith verving door de ‘zichtbare hand’ van overheden. Edin zal laten zien hoe dat is gebeurd, wat de gevolgen zijn geweest – en hoe 2021 een keerpunt zal blijken te worden in de economische geschiedenis.

De onzicht­bare hand van poëzie, de sterren­hemel en genuan­ceerd activisme

Marjolijn van Heemstra is dichter, journalist en stadsastronaut. Voor De Correspondent schrijft ze over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Over dit thema schreef ze het non-fictie boek ‘In lichtjaren heeft niemand haast’ waarmee ze vorig jaar op de bestsellerlijst stond. In haar werk vermengt ze wetenschap en poëzie, activisme en humor. Haar verhaal leert ons hoe je oog kunt krijgen voor de meest onverwachte en onzichtbare dingen in het leven en hoe je als stadsastronaut verwondering vindt in het alledaagse. Een mini-cursus uitzoomen en inzoomen, via de rand van het heelal naar de grond onder je voeten.